уторак, 6. април 2010.

Са Светим Оцима из дана у дан




Нада

# Нади на Бога претходе труд ради Бога и проливање зноја у подвигу. Вера тражи дела, а нада на Бога се показује кроз страдања и врлине (свети Исак Сиријац).
# Ако човек нема претерану бригу о себи, из љубави према Богу и добрим делима, знајући да се Бог стара о њему, онда је таква нада истинска и мудра (свети Серафим Саровски).
# Као што се Адамов живот после греха помрачио очекивањем смрти и свешћу о њој, тако после Васкрсења Христовог, код оних који верују у Њега, живот се озарује ишчекивањем и предукусом свога будућег васкрсења (свети Јован Шангајски).
# Наше несавршенство неће за нас бити апсолутно штетно ако се, када смо постављени на пут Божији, не будемо освртали натраг, и ако пожуримо да прођемо оно што преостаје (свети Григорије Двојеслов).
# Блажен је онај ко је праведан праведношћу Божијом и чија је нада усредсређена на Христа, Који је извор његове праведности. Несрећан је онај ко је задовољан праведношћу својственом људима (свети Игњатије Брјанчанинов).
# Истинска нада тражи једино Царство Божије и уверена је да ће нам све земаљско, што нам је потребно за привремени живот, несумњиво бити дато (свети Серафим Саровски).
#  «Трпи» уче философи, а хришћани додају: «и надај се».
# Нада је оправдање грешних (свети Јефрем Сиријац).
# Господ васељене је међу смртнима основао вишње Царство и, по Своме обећању, уселиће у њега оне који га примају (свети Јефрем Сиријац).
# Опасно је за човека да се нада само на себе; онај ко се нада на Господа спасиће се (свети Јефрем Сиријац).
# Хришћанину који жели да благоугоди Богу, потребно је пре свега трпљење и тврда нада у Бога. То оружје он непрестано треба да држи у духовној десници, јер ће наш лукави непријатељ, ђаво, са своје стране употребљавати сва средства како би нас у невољи гурнуо у униније и украо нам наду у Господа (свети Игњатије Брјанчанинов).
# Онога ко чува наду у своме срцу, Господ ће у дан васкрсења узнети у Едем (свети Јефрем Сиријац).
# На крају, сва је нада у Господу. У Њему пронађите мир, вапијући: помилуј ме! (свети Теофан Затворник).
# Ко се труди у нади на Господа, његово ће тело Он васкрснути у последњи дан (свети Јефрем Сиријац).
# Наши напори су наша нада, наша нада је – Господ (свети Јефрем Сиријац).
# Нада, која је ослободила наше тело од Адамовог и Евиног ропства, оправдаће те пред судом и узвеличаће нас у Судњи дан (свети Јефрем Сиријац).     
# Хришћански пут је – са сузама се кајати и молити: «Господе! Ти који све управљаш, спаси ме». Јер нада на спасење у Господу уједно је и обавеза хришћанина и дух њиховог живота... А где је нада ту је и утеха! (свети Теофан Затворник).
# Блажен је онај ко има наду на Господа, који опет долази са великом славом да суди васељени у правди; он ће бити као дрво које расте покрај вода и неће престајати да доноси плод (свети Јефрем Сиријац).
# Ономе ко се нада на Господа већ је сплетен венац од цветова који вечно не вену (свети Јефрем Сиријац).
# Смирење се нада на Бога – не на себе и не на људе: зато је оно у своме понашању тако једноставно, директно, чврсто и величанствено. Заслепљени синови овога света то називају гордошћу (свети Игњатије Брјанчанинов).
# Онај ко се нада на Господа, Њему ће у радости запевати хвалу у дан васкрсења (свети Јефрем Сиријац).
# Одрекнимо се сујетних дела света и сву наду положимо на од Бога у Јеванђељу обећану награду – непролазно обитавалиште и бесконачни живот (свети Јефрем Сиријац).
# Нада је – од вере, али када тај осећај постане чест, он онда оснажује и саму веру. Тако нада даје данак вери, као својој родоначалници. Под њиховим узајамним утицајем сазрева свети живот, који као последњи циљ има стварање љубави у срцу (свети Теофан Затворник).
# Слика васкрсења дата нам је и у зрну горушичином (Мт. 13,31), које пада на земљу, умире у њој, и изнова оживљава; тако нам нада на земљи, у долини туге, открива вечност (свети Јефрем Сиријац).
# Син Божији дошао је на земљу и очовечио се како би човека узвео на небо, изнова га учинио житељем раја, вратио му првобитно стање безгрешности и целовитости, и сјединио га са Собом (свети Јован шангајски).
# Бедем наше наде је – неизмерна дарежљивост Божија (свети Јефрем Сиријац).
# Онај ко се нада на Господа, може смело да се супротстави смрти и да се не предаје жалости, јер му је прокрчен раван пут, на коме нема спотицања ни стрмина (свети Јефрем Сиријац).
# Нада позива синове земаљског праха на свадбу живота: најпрекраснији Женик чека их да дођу (свети Јефрем Сиријац).
# Они који умиру са надом на Господа, очекују глас који ће их пробудити, и процветаће као цветови који одишу миомирисом (свети Јефрем Сиријац).
# Нада у покајању указује грешнику пут према милосрђу Божијем (свети Јефрем Сиријац).
# Нада, ослањајући се на љубав Божију, даје снагу нама који смо исцрпљени сујетом (свети Јефрем Сиријац).
# Нада на Господа је миомирис тамјана за душу грешника (свети Јефрем Сиријац).
# У нади светли сунце доброчинстава Божијих, које нас призива из греховне таме ка вечној светлости (свети Јефрем Сиријац).
# Бежи што даље од унинија, како оно не би ставило своје окове на тебе: оно у овом животу обара оне који му се повере, и после смрти представља пропаст за њих (свети Јефрем Сиријац).
# Непрестано разматрај своја људска дела која нису ништа боља од речних бујица, од дима који се развејава у ваздуху и магле која се брзо разилази. Ако тако будеш размишљао, онда ни добра неће у теби произвести надменост, нити ће те невоље понизити.
# Као што мач пресеца жиле коњу, тако униније исцрпљује душевне силе и предаје душу туговању (свети Јефрем Сиријац).
# Очајање низводи у најскривенија места ада (свети Јефрем Сиријац).
# Не остављај наду – то оружје које ти је дао Христос; иначе ће те ђаво гурнути у безнађе и брзо ћеш пасти (свети Јефрем Сиријац).
# Ако те рани стрела лукавог, не препуштај се поразу и не падај у очајање, јер Подвигоположник је увек спреман да ти пружи Своју десницу (свети Јефрем Сиријац).

Нема коментара: